Diett. Ned i vekt. vektreduksjon med GB Havreklibrød. Ernæring og helse i hver smule.
Gammel Baker hjelper deg med baksten


Gammel Baker Baketips. Trykk på stikkordet så kommer du til teksten
 
Har du flere spørsmål, ros, ris eller ideer, kontakt oss gjerne på post@gammelbaker.no 

 
 
 
 
 
 
Deigvæske - vann eller melk?
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 
Rundstykker og andre varianter
 
Lag rundstykker av samme deigen.Samme fremgangsmåte som brøddeigen.
Form rundstykker, minibagetter eller andre varianter.
Husk like deigemner på samme plate for jevn stek. Bruk vekt om nødvendig.
Dette er deiger med mye vann som må stekes noe lengre enn vanlige rundstykker etc.



 
 



Bruk vekt om nødvendig
Varianter
Trykk godt ned
Tørk oliven godt først
Hev i ovn på svak varme






Olivenrundstykke:
Bruk olivenolje (til baking) i deigen. Lag små rundstykker ca 40 g deig. Heves halvferdig. Trykk en finger godt ned i midten. Sett inn godt avtørkede oliven. Heves ferdig. Stek på 200 grader i 15-18 minutter.
Rundstykker med topping
Velg deigoppskrift etter ønske. Lag rundstykker ca 75 g deig, trilles lange, dypp i vann og rull godt i topping. Solsikkekjerner, gresskarfrø, havregryn el.l. Hev og stek på 200 grader i 18-20 minutter

 

 



 

 Råvarer

 


Korn og mel, «bakeevne».
Det er proteinet gluten som er årsaken til at vi har lært å bake brød. Glutenet danner et nettverk av hinner som lar seg blåse opp av gassen som gjærcellene lager. Det blir som en masse små bobler, tett i tett, som gjør at brødet hever seg oppover og ikke bare utover. Dette viser seg som porer i ferdig brød. Teknologisk er det mulig å bake glutenfritt, men det blir ikke det samme, så det er ikke tema her nå.
 


Gluten finnes hovedsakelig i hvete. Det er noe i rug, men for lite til å gi en god fasong på brød. I havre og bygg er det så lite gluten at det ikke har noen virkning for bakeevne. Glutenmengde og –kvalitet varierer med dyrkingsforhold og hvilken kornsort bonden bruker. I Norge har møllene i mange år blandet hvete fra forskjellige kanter av verden og på den måten laget mel som er stabilt å bake med.

Siktet hvetemel er melet med mest gluten. Sammalt hvete har med seg skall som er uten gluten. Det blir mindre gluten i deigen og bakeevnen minker. På samme måte er det med andre kornslag, hele korn, kli, fiber og eventuelle frø vi putter i deigen. Mengden gluten synker og bakeevnen synker tilsvarende.

Gammel Baker Brødfiks inneholder gluten for å kompensere dette i ekstra grove brød


Deigvæske – vann eller melk?
I en del oppskrifter benyttes melk som deigvæske. Sikkert bra, men ikke nødvendig i brød og rundstykker. Vann er rent og greit, og det beste ernæringsmessig. Melk og melkeprodukter kan likevel gi både smak og struktur dersom man ønsker nettopp det.
 

Fett / olje

Fast fett som du finner i for eksempel margarin bidrar normalt til å styrke bakeevnen i deiger. Det gir brødet både hold og smidighet. Men er ikke ernæringsmessig gunstig. Olje som vi anbefales å bruke har normalt ikke samme effekt under baking. Sammen med Gammel Baker Brødfiks får olje litt av den effekten på bakeevne som fast fett har hatt. Enten du bruker soyaolje, rapsolje, solsikkeolje, olivenolje eller kombinasjoner, det fungerer tilfredsstillende. Bruk oljer beregnet til baking. Kaldpressede oljer beregnet til salater etc. har ikke så godt av varmen under steking av brød.
 

Gjær / tørrgjær
Det er ikke så viktig om du bruker fersk eller tørr gjær. Tørrgjær trenger bare litt tid for å trekke til seg fuktighet og begynne å fungere. Tørrgjær er kanskje enklest å ha i skapet da den har lengre holdbarhet.
Gjær har blitt forskjellige typer etter bruksområde. Det er viktig å velge gjær til den baksten du skal lage, brød eller boller (blå eller rød gjær), eller også andre typer som er på markedet, til sitt bruk.
Tørrgjær kan også fryses om du bruker bare halve posen. Brett ned en kant på posen, sett på en klype og legg den i fryseren. Fryst tørrgjær strøs rett i baksten under oppveiing, den tiner raskt.
 

Salt
Salt har noen viktige funksjoner i brød som smak og styrking av bakeevne. Disse har stor betydning for opplevelsen av ferdig brød. Brød uten salt kan virke smakløst og lite interessant å spise. Salt styrker oppbyggingen av brødet og regulerer gjæren slik at brødet får en jevn og fin struktur.
Det har vært forsøkt å redusere mengden salt i brød i en årrekke, men det er vanskelig å kompensere helt for disse funksjonene. Gammel Baker brødoppskrifter har med litt salt nettopp for dette. Om du ønsker det kan du redusere eller fjerne saltet helt når du baker med Gammel Baker Brødfiks.
Noen vil si at de andre råvarenes smak kommer bedre til sin rett når man ikke bruker salt i brød.
Du kan også finne råvarer med andre smaker som kan gjøre brødet mer interessant om du fjerner salt.
 

Andre smaker

Det finnes mange gode forslag på ting du kan ha i brød. Varier etter smak og/eller ernæringsmessige fordeler. Malt (maltekstrakt), gulrot, røstede frø, nøtter, oliven etc.

Flere typer frø egner seg godt både for smak og ernæring. Linfrø har mye fiber. Kan med fordel bløtsettes over natten eller lenger, blir ikke særlig mykere, men frigjør gunstige ernæringsmessige komponenter. Solsikkekjerner har mye gunstig olje. Gresskarkjerner kan gi en god smak, og enda mer hvis du røster de litt før bruk. Surmelk, yoghurt eller juice kan være interessante alternativer som en del av deigvæsken. Yoghurt med skogsbær for eksempel gir en litt artig fremtredende smak i både boller og rundstykker.
 

Utstyr


Mål og vekt

Noen bruker litermål og skjeer i oppskrifter. Greit nok det, men ikke like nøyaktig hver gang, og man må kanskje bruke mer tid på å justere deigens konsistens. En kjøkkenvekt koster ikke all verdens og er et meget praktisk og greit verktøy. En grei elektronisk vekt kan tareres (nulles ut) for hver ny ingrediens og du kan veie neste råvare rett i den forrige. Dessuten kan de elektroniske vektene telle bakover… Om du setter flasken med olje på vekta og nuller den ut, kan du helle olje rett i bakebollen og veie flasken igjen. Vekta teller med minus fortegn, men det blir riktig vekt likevel om du ser på tallene. Gammel Baker foretrekker og anbefaler å bruke vekt.

Teknologisk er det slik at gluten danner en struktur i deigen. Denne blir mer spenstig og elastisk ved elting. Det må eltes en viss tid for at dette skal bli optimalt. Derfor kan det være viktig at alt melet er med fra start når du elter og at du ikke må tilføre mye mel etter en viss tids elting. Det er lettere å få samme konsistens på deigen hver gang om du bruker vekt.
 

Eltemaskin
Gammel Baker brøddeiger må eltes godt. 10 minutter eller mer i maskin, 15 minutter eller mer for hånd. Viktig at maskinen tar tak i råvarene, blander de godt og elter hele deigen jevnt og effektivt.
Enkelte maskiner elter ikke spesielt godt, de er laget mer for pisking og andre oppgaver på kjøkkenet. Gammel Baker har registrert at en mye brukt maskin i de tusen hjem har problemer med å få tak i alle råvarene og trenger litt hjelp i starten. Videre når deigen tar form tar den tak og løfter hele deigen opp i kroken og snurrer den rundt. Den må ha litt hjelp her også.
 

Former
Former til brød finnes i mange utgaver. Gammel Baker bruker helst de enkleste med rette kanter, de gir brød som egner seg godt til skiver. Formene smøres lett.
Bakeplater til rundstykker osv. smøres, eller dekkes med bakepapir. Husk å ha like størrelser på samme plate for å oppnå lik stek på alle rundstykkene.
 

Baking av brød

Bløtsetting

I deig og ferdig brød vil vann søke å nå en slags balanse og jevne seg ut i råvarene over litt tid. Bløtsettes det for lite vil brødet raskere virke tørt og korn blir litt harde å spise.

Hele korn, kli og sammalt mel trenger tid for å trekke til seg fuktighet. Dette varierer med kornslag og formalingsgrad. Mens siktet hvetemel tar opp fuktighet i løpet av vanlig eltetid vil det variere hvor lang tid det tar for grove meltyper og hele korn.

Bløtsettes det for mye kan dette også gi noen ugunstige effekter. Vann søker ut av kornet etter at brødet er ferdig og kan bidra til at brødet smuldrer noe mer enn ønskelig. Dette er vanligvis ikke noe problem

Fint sammalt mel trenger normalt ikke bløtsetting. Trekker til seg væske nok under elting.

Grovt sammalt mel kan trekke nok væske under elting, men kan også bløtsettes 10 minutter.

Hele korn av hvete, rug og havre bør bløtsettes 20-30 minutter med overskudd av væske, da vil det ytterste av kornet ha tilstrekkelig væske til at dette trekker innover i kornet under elting og heving.

Hvetekli trekker fuktighet så raskt at det kan benyttes direkte i deigen, eventuelt bløtsettes 10 minutter.

Rugkli (om man får tak i det) bløtsettes 20-30 minutter

Havrekli er så hardt at det må bløtsettes 40 minutter i overskudd av væske for å unngå at man får opplevelsen av å spise sand.

Havregryn lettkokt kan benyttes direkte i deigen, eventuelt bløtsettes 10 minutter.

Havregryn store må bløtsettes 20-30 minutter.

Byggryn må bløtsettes i overskudd av væske over natten, eventuelt kokes en time.

Byggryn og andre hele korn som sitter i skorpen på brødet vil tørke ut under stek og bli harde igjen. Dette kan jevnes ut ved at brødet pakkes i plast til dagen etter.
 

Deigtemperatur

Når en deig er ferdig eltet er temperaturen i den viktig for hvor raskt og godt den hever. På samme måte som temperaturen rundt der baksten står til heving. Råvarenes temperatur er gitt av hvor de er lagret, og elting medfører økning i temperaturen i deigen. Dermed er det med væsken som tilsettes vi kan regulere deigtemperaturen. Vanligvis varmes vann eller melk til "fingervarmt", og det er riktig til mange deiger, men svært grove deiger kan gjerne være litt kaldere. Det skjer mange enzymatiske prosesser i en deig under utvikling (heving), og det er viktig at disse følger hverandre. I svært grove deiger trenger disse prosessene litt mer tid. For å oppnå dette anbefaler Gammel Baker at du bruker kaldt vann ved bløtsetting, ca 15 ºC som er omtrent det vi på østlandet får i springen sommerstid. Reguler vannet i springen ved å holde en finger i det, det skal være kaldt, men ikke iskaldt. For de som kan og vil måle deigtemeperatur er 26-28 ºC passe når deigen er ferdig eltet.

 

Elting

Glutenet trenger en del ”mekanisk bearbeiding” for å oppnå tilstrekkelig spenstighet. Derfor elter vi deiger ganske grundig. Om du elter for hånd eller med maskin kan du velge selv. Begge deler fungerer greit. Det kan være tungt å elte for hånd og du må holde på til deigen har nådd tilstrekkelig smidighet og elastisitet, kanskje 15 minutter eller mer.

Om du bruker maskin så sjekk at maskinen tar tilstrekkelig tak i deigen og elter den, at den ikke bare sviver rundt med deigen hengende i kroken.

Om du elter for hånd så bruk krefter på deigen. Trykk håndflaten ned i deigen og løft kanten opp med fingrene gjentatte ganger.

Vær oppmerksom på at det er mulig å elte for mye. Glutenet vil nå et høydepunkt for elastisitet som avtar igjen om det eltes for lenge. Brødet vil ikke heve tilstrekkelig og en får en slags sår og sprekker i brødets overflate.
 

Former / plater
Store brød med så mye kli og fiber som Gammel Baker benytter er tunge. De vil flyte noe ut ved steking på bakeplate. Gammel Baker anbefaler derfor å steke så grove brød i form. Mindre enheter som for eksempel rundstykker fungerer derimot meget godt på bakeplate.
 

Heving / ”modning”

Forheving eller ”modning” og etterheving er prosesser hvor det foregår mye interessant i deigen. Gjæren jobber med gassproduksjon, enzymer bryter ned komponenter i melet osv. Det er en del energiutvikling under modning som må ses i sammenheng med energien som er tilført under elting. En deig som er eltet mye trenger ikke nødvendigvis å modnes så lenge. Da kan du forme brødene når deigen er ferdig eltet og heve til de når riktig størrelse. Etterhevingen tar da litt lengre tid enn om deigen modnes først, men det gir også penest brød.

Fra gammelt av vet vi at forheving kan ha mange gode egenskaper for holdbarhet og smak i brødet, ikke minst hvis deigen får en ekstra lang modningstid, som for eksempel over natten. Dette er et eget og større tema som ikke vil bli fokusert her nå.
 

Steking

Bli kjent med ovnen din. Det er mange forskjellige utgaver, og temperatur kan variere noe fra ovn til ovn. Vanlig ovn med varmeelementer over og under kan gi den peneste stek. Varmluft som blåses rundt i ovnen kan medføre noe mer uttørking av det som stekes. Ujevn stek kan være et problem, da kan det være fornuftig å finne ut hvor i ovnen plater eller former bør plasseres. Selv må jeg sette platen helt inn og trekke den noe ut igjen slik at varmen kommer til på den innerste delen av platen.

Dersom det i en oppskrift står angitt tid og temperatur så bør tiden få være som angitt mens temperaturen reguleres. Om baksten ser ferdig ut fordi den har fått nok farge lenge før angitt tid så kan det være at den er rå inni. Hold tiden og reguler temperaturen hvis nødvendig.

Noen ovner med varmluft må reguleres ned 10-20 grader ved bruk av varmluft i forhold til over/under-varme.

Deiger med mye kli og fiber har mye vann i seg. Dette forsinker varmefordelingen innover i brødet under stek og det er behov for å steke brødene litt lenger enn brød med mindre kli og fiber.
 

Avkjøling
Når brød er ferdig stekt bør det tas ut av formene med en gang og avkjøles på rist. Gjerne med et kjøkkenhåndkle over. De avgir mye fuktighet som bør få trekke vekk. Rundstykker bør også få avkjøle på rist for at det ikke skal dannes fuktighet på undersiden.
 

Pakking / lagring
Det er mange ideer om hvordan man skal pakke og lagre brød. Viktigste kriteriet er kanskje hvordan man ønsker at skorpen skal være. Om du vil ha mye og sprø skorpe bør brødet avkjøles godt før det pakkes i noe som ikke er helt tett. Om du vil ha en mindre sprø skorpe, eventuelt en skorpe som er mykere, pakker du tettere og i plast. Du kan også regulere mykheten i skorpen ved å pakke i plast litt før brødet er helt avkjølt.
Brød holder ferskheten bedre i romtemperatur enn i kjøleskap.
 

Holdbarhet
Gammel Baker brødene har en god holdbarhet. Normalt vil de fungere som godt spisbart brød i flere dager.
 

Frysing
Gammel Baker brødene kan fryses. Pakk gjerne brødene før de er helt avkjølt. Klem ut så mye luft som mulig før du lukker eller knyter igjen posen. Fryseboks er bedre enn fryseskap ved lengre tids lagring. Frysebokser har mer stabil temperatur og det blir mindre rim rundt brødene. Dersom det likevel er rim rundt brødene når de tines bør posen åpnes og rim fjernes før brødene får tine videre i samme posen. Del gjerne brødene før innfrysing dersom du ønsker mindre ”porsjoner” om gangen når du tar brød ut av fryseren.
 

Tining av brød
Brød med mye kli og fiber inneholder mye vann. Dette medfører at de også trenger noe mer tid til tining. Om det er dannet mye rim rundt brødet, rist dette av før tining. Har du dårlig tid kan du sette brød på rist i ovnen, uten å ta det ut av plasten og sette ovnen på lav temperatur, 25-50 ⁰C er passe. Sjekk i ovnen at det ikke blir for varmt for plasten.
 




Copyright@Gammel Baker